Slutrapport från Max och Jonatan på Färöarna

Skriven av Carl Fredrik Johansson den 27 november, 2017 § 0 kommentarer

Max Markensten och Jonatan Pinheiro Diamant har nu spelat klart tävlingen Runavík Open på Färöarna och kommer här med en slutrapport.

Efter en hel veckas schacktävling ser vi nu snart de sista snöklädda bergstopparna försvinna. Förutom schackliga lärdomar har vi fått prova på hur schack i pubmiljlö är på Färöarna och fått kommunicera med både färöiter, islänningar och danskar på en kombination av olika nordiska språk.

Då vi skrev den förra texten hade vi inte riktigt förstått vilken bragd Max höll på ställa till med i första ronden. Han pressade IM Gudmundur Kjartansson (som tagit alla tre GM-normer) innan den högre rankade spelaren till sist vann.

Detta har varit lite av ett tema i turneringen för framför allt Jonatan. Eftersom han hamnade i en rejäl schweizerhiss blev det egentligen inte jämnrankat motstånd en enda gång under hela turneringen. I flera av de nio partierna hade den lägre rankade spelaren en klar fördel, men slutspel och tidsnöd skiljer ofta agnarna från vetet.
I denna ställning, mot Kristjan Edvardsson, med 2192 i rating, hittade inte Jonatan 34…Txg3†! med en halv minut på klockan utan gick istället in i matten efter 34…Tge8 35.Txh7†! . En annan gång lyckades han ta sig ut levande från en ställning där Stockfish gav motståndaren +90. Till sist blev det 4 poäng och en 39:e plats.

Max slutade på en poäng mindre, men fick bra och jämnt motstånd i flera ronder. Bland annat besegrade han Uppsalabekantingen Janus Skaale i sitt livs parti.

Turneringen vanns av Nikita Maiorov från Vitryssland och våra kinesiska rumsgrannar kom också högt upp i resultatlistan.

Till sist kan vi säga att vi aldrig varit på en schacktävling med så trevlig stämning. När man satt och analyserade ett parti kunde Nihal Sarin komma förbi och visa några drag och när man åt den goda middagen kunde sällskapet bestå av danska fidemästare eller av Fiona Steil Antoni och hennes trevliga gäng.

Resultat Runavík Open

Alla partier från tävlingen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

 • Nyhetsbrev

 • Uppsala Skolschacksällskap

  c/o Johansson
  Timmermansgatan 3F
  753 33 Uppsala
  Organisationsnr: 802428-0938
  Plusgiro: 1613539-4
 • Arkiv

 • RSS Senaste inlägg

 • RSS UNT:s schackblogg

 • Dagens schackproblem

 • Arkvi