Mer schack bland fåren – Jonatan och Max tillbaka på Färöarna

Skriven av Carl Fredrik Johansson den 30 november, 2018 § 0 kommentarer

Även i år fick Jonatan Pinheiro Diamant och Max Markensten möjligheten att spela Runavík Open på Färöarna. Här är deras berättelse:

Förra året fick vi chansen att spela schack på Färöarna samtidigt som vi bodde och åt gratis. Det trodde vi inte att vi skulle få uppleva igen, men det fick vi! Just nu sitter vi i taxibussen igen tillsammans samma rysk-ukrainsk-vitrysk-lettiska stormästargäng som vi ätit frukost och spelat schack med under en vecka. Vi kan blicka tillbaka på en bra tävling som ändå skiljt sig mycket från fjolårets.

Något som vi inte lyckades med förra året var att trotsa alla fårstängsel och ta oss upp på ett berg. I år hade vi mer framgång när vi lyckades bestiga berget bakom spellokalen (Skúlin vid Lökin). Att gå upp på ett färöiskt berg är mycket svårare än det kan verka, framför allt eftersom alla fårhagar avgränsar byarna från bergssluttningarna. Väl uppe på berget är många grästuvor dessutom förrädiska och små bäckar döljer sig där man minst anar det.

Max beundrar det ryska fartyget och den mer industriella delen av Runavík.

Jonatan beundrar fåren och havsviken

Fjolårstävlingen var ungefär dubbelt så stor, men färre tävlande ledde också till en starkare gemenskap. Vi åt frukost, lunch och middag med de andra utländska spelarna och blev vänner med flera av dem. Den lettiske stormästaren Normunds Miezis, som också spelar för Västerås i Elitserien, skämtade friskt med alla och blev en viktig brygga mellan oss som pratade engelska och de som nästan bara kunde ryska. På tal om språk! När vi pratade med vår isländske vän Gudmundur Kjartansson blev det en riktig språkfest. Engelska var det säkra kortet, men ”Gummi” kunde också briljera med kunskaper i ryska, spanska, tyska, svenska, norska, danska och såklart isländska och färöiska.

Resultatmässigt var årets tävling en framgång för oss båda. Efter sju ronder stod Max på fyra poäng och hade redan slagit fjolårets poängskörd. I de två sista ronderna mötte han de ovan nämnda Miezis och Kjartansson och stannade därför logiskt nog på fyra poäng. Jonatan inledde tävlingen med ett par förluster mot en stormästare och en fidemästare, men kom sedan igång och förlorade inte alls i sex sista ronderna (visserligen var den sista vinsten på W.O mot den jämnstarke holländaren Jan Schadd). 5,5 poäng ledde till ett rankingpris i kategorin för spelare med en rating under 2000 och han lyckades dessutom komma före GM Sivuk och IM Kjartansson!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

 • Nyhetsbrev

 • Uppsala Skolschacksällskap

  c/o Johansson
  Timmermansgatan 3F
  753 33 Uppsala
  Organisationsnr: 802428-0938
  Plusgiro: 1613539-4
 • Arkiv

 • RSS Senaste inlägg

 • RSS UNT:s schackblogg

 • Dagens schackproblem

 • Arkvi